fbpx

Snuoperasjonen

I 2006 fikk Astrid Moe Eikrem MS. Ti år senere løp hun New York Maraton. Nå tar hun sin personlige erfaring med å snu opp ned på livet inn i jobben som personlig trener og coach.

Tekst: Marianne Alfsen/Felix Media

 

Holmenkollstafetten, Oslo, mai 2009: Astrid Moe Eikrem går frem til startstreken. 390 meter gjennom Briskeby. Lett som en plett. Dette er jo den korteste etappen på hele Holmenkollstafetten! Men hvorfor ser alle de andre ut som toppidrettsutøvere, med målbevisst mine og bein som spiller i seige, fettfrie muskler?

– Jeg, som hatet intenst å trene og ikke klarte å løpe tre kilometer sammenhengende, hadde meldt meg på sprintetappen, fordi jeg trodde den var lettest! De spurtet fra meg alle mann, ler Astrid flere år og utallige løpekilometere senere.

Diagnosen

Bakgrunnen for den kleine deltakelsen i Holmenkollstafetten begynte et par år tidligere. Astrid var daglig leder i et vinimportfirma, og var vant til høyt tempo og blekksprutarmer. Men plutselig lystret ikke kroppen lenger. Det var gelé i bein og armer. Hver dag etter jobb dumpet hun utmattet ned i sofaen.

– På jobb måtte jeg delegere mer og mer til andre. Jeg orket stadig mindre og følte meg som en udugelig leder, forteller Astrid.

Noe var galt. Riktignok hadde hun nettopp rundet de famøse 40, men så heftig forfaller vel ikke kroppen over natten av ren og skjær alder? Til slutt gikk hun til legen. Beskjeden var brutal: Astrid hadde MS – en nevrologisk sykdom som påvirker kroppens evne til å sende beskjeder fra hjernen og gjennom ryggmargen, og hemmer nervesignalene. Resultatet kan være gradvis mer kraftløshet, koordinasjonsvansker og problemer med syn og gange.

Opp og frem

Heldigvis finnes det medisiner som kan bremse sykdommen. Men Astrid fikk også klar beskjed: Trening er viktig for å holde deg så frisk som mulig. Det kan skyve rullestolen langt inn i fremtiden og holde medisinforbruket nede.

– Det var ingen oppfordring, det var en ordre, smiler Astrid.

Hun begynte å slepe seg gjennom dørstokkmila, ut på løpetur.

– Jeg følte meg flink, tenkte at jeg trente jo til tross for at jeg hadde MS. Men jeg hatet det. Hvert steg var et ork, forteller Astrid.

Intervallklubben blir til

Men så skjedde det noe. Astrid fikk med seg en gjeng venninner på laget. Sammen startet de sin egen intervallklubb.
– Jeg fikk så mye mer ut av å trene sammen med andre. Etter hvert endret motivasjonen seg helt, forteller hun.

Fra å ville bekjempe en sykdom, trosse kroppen, ble hun hekta. Sykdommen lå ikke legger som en klam klo over treningsøkta. Hun ville bare ut i det fri og kjenne kroppen utfolde seg og bli sterkere. Hun ville sette seg nye mål.
– Jeg gikk fra negativ til positiv motivasjon. Plutselig trente jeg fordi jeg hadde lyst, fordi det ga meg overskudd, forteller Astrid.

Nytt liv & ny karriere

Ti år etter at hun fikk MS-diagnosen, det året hun fylte 50, løp hun New York Maraton. Denne gang med like mye stål i bein og armer som de som stod ved siden av henne på startstreken.
– Lokalavisen på Jæren, der jeg kommer fra, omtalte meg som ”MS-syke Astrid”. Det kjennes helt feil for meg. Sykdommen definerer meg ikke, sier Astrid.

Det som festet seg etter at hun fikk diagnosen, og la føringer for fremtiden, var snarere erfaringen med å snu negativ motivasjon, det å slåss mot noe, til positiv motivasjon, det å mestre og faktisk ha lyst til noe. Hvor stor forskjell det var. Hvor mye man kan få til med positivt fortegn. Det ble starten på nye mål og ny mening med tilværelsen.

I 2009 sa Astrid opp lederjobben i næringslivet. Siden har hun blitt sertifisert NLP-coach og personlig trener fra Norges Idrettshøgskole – to roller som utfyller og styrker hverandre. Gjennom Heile deg coaching & trening tilbyr hun en rekke coaching- og treningstjenester – gjerne i kombinasjon– der motivasjon og mestring står i fokus.

– Min filosofi er at hode og kropp henger sammen. Derfor må vi ha begge med oss, enten vi vil ha sterkere kropp eller ta nye karrieregrep.

 

Astrid – kort CV

Siviløkonom NHH (1994)
Sertifisert NLP Coach, medlem av Den Norske CoachForening DNCF
Personlig trener, NIH

15 års erfaring innenfor markedsføring, salg og ledelse i selskapene Orkla, Helly Hansen, Ringnes, Solo, Leirskole for voksne, Vinordia og Arcus.
Registrert Helsecoach DNCF.

Personlig Trener fra Norges Idrettshøyskole, 2017.
Kosthold og trening fra Norges Idrettshøyskole.

Driver selskapet Heile deg Coaching siden 2010.